dnes je 19.4.2024

Input:

č. 2600/2012 Sb. NSS, Řízení před soudem: nezákonný zásah; zápis poznámky do katastru nemovitostí

č. 2600/2012 Sb. NSS
Řízení před soudem: nezákonný zásah; zápis poznámky do katastru nemovitostí
k § 82 a násl. soudního řádu správního*)
k § 9 zákona č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění účinném do 31. 12. 2011
k § 8 zákona č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), ve znění zákona č. 89/1996 Sb.
I. Soudní ochrany proti provedení či neprovedení poznámky do katastru nemovitostí (§ 9 zákona č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem) se lze ve správním soudnictví domáhat v řízení o ochraně před nezákonným zásahem, pokynem nebo donucením správního orgánu (§ 82 a násl. s. ř. s.).
II. Zřejmý omyl při vedení a obnově katastru lze v případě zápisu poznámkou opravit v řízení o opravě chyb v katastrálním operátu podle § 8 zákonu č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky, jen tehdy, když takový zápis byl proveden v rozporu s listinou. K takovému zřejmému omylu při zápisu formou poznámky dochází kupříkladu při chybném přepisu údajů uvedených na podkladové listině, při opomenutí zapsání některých údajů v ní uvedených či naopak při zapsání údajů v ní vůbec neobsazených do katastru nemovitostí, jakož i při zápisu provedeného bez listiny. Za zřejmý omyl však není možné považovat zápis formou poznámky na základě listiny, u níž je předmětem právního posouzení její způsobilost doložit příslušnou právní skutečnost vztahující se k nemovitosti. V takovém případě se lze soudní ochrany proti provedení poznámky do katastru nemovitostí domáhat pouze v řízení o ochraně před nezákonným zásahem, pokynem nebo donucením správního orgánu podle § 82 a násl. s. ř. s., v jehož rámci soud posoudí, zda katastrálnímu úřadu doručené rozhodnutí příslušného orgánu či úkon třetí osoby jsou způsobilé k zápisu do katastru nemovitostí formou poznámky.
(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 26. 1. 2012, čj. 4 Aps 4/2011-68)
Prejudikatura: č. 1244/2007 Sb. NSS a č. 2206/2011 Sb. NSS.
Věc: a) Akciová společnost OPZ PLUS a b) Společnost s ručením omezeným CHITON NEWS proti Katastrálnímu úřadu pro hlavní město Prahu o ochranu před nezákonným zásahem, o kasační stížnosti žalobců.

V žalobě na ochranu před nezákonným zásahem správního orgánu žalobci uvedli, že žalobce a) je vlastníkem budovy, která byla po prohlášení konkursu na tohoto žalobce zapsána do soupisu konkursní podstaty, avšak na základě rozsudku Vrchního soudu v Praze byla společně s dalšími nemovitostmi z tohoto soupisu vyloučena ve prospěch společnosti G.E.N., a. s. O vyloučení budovy ze soupisu konkursní podstaty bylo rozhodnuto nezákonně. Nicméně bez ohledu na tuto skutečnost se rozsudkem vrchního soudu vrátilo oprávnění s ní nakládat zpět na jejího vlastníka, tedy na úpadce - žalobce a). Proto žalobci mohli mezi sebou uzavřít kupní smlouvu, na základě níž byla budova prodána žalobci b). O návrhu na vklad vlastnického práva k této nemovitosti ve prospěch žalobce b) však nebylo v řízení doposud rozhodnuto. Následně žalovaný omezil zápisem vlastnické právo žalobce a). Učinil tak poznámkou o zapsání budovy do soupisu konkursní podstaty.
Nahrávám...
Nahrávám...